Stolsels

Elke zwangere vrouw bevalt van haar placenta nadat haar baby is geboren. Er blijft dan een wond achter in de baarmoeder waar de placenta eerst aan vast zat. Bij een normale wond verlies je ook vaak bloed. Dit gebeurt ook in de baarmoeder.
Als een vrouw bevalt van haar baby word kort daarna de placenta geboren. Dit word ook wel eens de moederkoek genoemd. Vanuit de placenta krijgt de baby zijn voedingsstoffen binnen via de navelstreng. In de navelstreng zitten 3 vaten waardoor bloed van en naar de baby gaat. Als een vrouw bevalt dan wordt eerst de baby geboren en daarna de placenta. De placenta word goed onderzocht door de verloskundige. Om de placenta zitten 2 vliezen waarin de baby heeft gezeten. De verloskundige kijkt of de placenta compleet is. Soms kan het zijn dat er stukjes vlies achterblijven in de baarmoeder, maar er kunnen ook stukjes placenta blijven zitten. Wanneer er restanten placenta zijn achtergebleven in de baarmoeder dan word de vrouw doorgestuurd naar het ziekenhuis waar ze deze verwijderen.
Zo groot als een sinaasappel
Wanneer er deeltjes van de vliezen zijn achtergebleven in de baarmoeder kunnen stolsels gevormd worden. Het bloed wat uit de wond komt gaat om de stukjes vlies heen zitten en vormt een stolsel. Dit kunnen kleine stolsels zijn maar ook grote. Dit is een verhaal die we altijd vertellen op de eerste dag van de kraamzorg zodat de ouders niet schrikken wanneer het gebeurt 'je kan kleine stolsels verliezen maar ook stolsels ter grote van een sinaasappel'. Vaak schrikken de mensen als ik ze dit vertel, maar het is echt waar.
Ik ben zelf laatst bij een gezin geweest waar ik stage liep. Ik had bij mijn collega aangegeven dat ik de rol van de kraamverzorgster heb en dat de mensen mij zien als aanspreekpunt. Die dag ging de kraamvrouw onder de douche en opeens hoorde ik mijn naam. Mijn collega en ik gingen naar de badkamer en deden de deur open waar ik op de grond een groot stolsel zag liggen. Mijn collega keek mij aan en zei 'succes!' en ik liep de badkamer in. Ik moest even omschakelen en heb goed gehandeld. De kraamvrouw was geschrokken van de grote maar voelde zich goed. Ik heb het stolsel in een zakje gedaan om later te kunnen onderzoeken of er nog resten vlies in zaten. Toen mw. klaar was met douchen heb ik uitgelegd dat 1 zo een stolsel verliezen mag, maar wanneer het er 2 worden dat ze dan de verloskundige moet bellen aangezien je dan toch redelijk veel bloed hebt verloren. Later op de dag heb ik samen met mijn collega de stolsel staan onderzoeken en er zaten restanten vlies in zoals verwacht.
Die dag was voor mij heel leerzaam. Zelf had ik nooit gedacht dat ze echt zo groot konden zijn. Ik kon het eigenlijk niet geloven. Voor mij was het goed om dit mee te maken voor wanneer ik zelf gezinnen ga draaien. Ik heb geleerd hoe ik moet omgaan met een onverwachte situatie en waar ik allemaal op moet letten als kraamverzorgende. Voor de mensen waarbij het gebeurt is het natuurlijk even schrikken. Daarom is het zo belangrijk dat dit goed wordt uitgelegd op de eerste dag. Zo weten de mensen dat het niet ernstig is en dat dit kan gebeuren.
Bedankt voor het lezen en tot volgende week!
-x-
Vergeet niet mijn facebook pagina te liken!